Чехія підтримала збереження санкцій щодо Росії і цілісність України – МЗС

Чехія підтримала збереження санкцій щодо Росії і цілісність України – МЗС

Чехія підтримує територіальну цілісність України і збереження режиму санкцій щодо Росії, повідомило Міністерство закордонних справ України після зустрічі міністра Павла Клімкіна з чеським колегою Мартіном Стропніцьким.

Це незмінна офіційна позиція чеської держави, і чільний чеський дипломат також запевнив у незмінності курсу уряду Чехії на подальшу практичну підтримку євроінтеграційних прагнень України, повідомили в українському МЗС про зустріч, що відбулася в рамках участі делегації України у 54-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Стропніцький, зі свого боку, написав у твітері: «Зустріч із українським міністром закордонних справ Павлом Клімкіним на Мюнхенській конференції з безпеки: для нас і для всього ЄС остаточною метою є те, щоб Україна стала сучасною, демократичною і квітучою країною, а не буферною зоною на наших кордонах».

Із протилежною позицією регулярно виступає президент Чехії Мілош Земан, нещодавно переобраний на другий п’ятирічний термін на цій посаді. Він, зокрема, не раз заявляв, що санкції Європейського союзу щодо Росії через агресію Москви проти України на частині Донбасу і окупацію українського Криму непотрібні, а захоплення Криму Москвою є «доконаним фактом», і Київ мав би погодитися на якесь відшкодування від Росії за «остаточну втрату» півострова.

Але в Чехії повноваження голови держави обмежені, зокрема, він не має слова у визначенні зовнішньої політики країни, що є прерогативою уряду. Уряд Чехії дотримується спільної позиції Євросоюзу про незмінність санкцій, запроваджених через агресію на Донбасі, доки Росія і її гібридні сили на Донбасі не виконають повністю мінських домовленостей про врегулювання в регіоні, а санкцій через окупацію Криму – до деокупації українського півострова. Також Прага підтримує територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і не визнає претензій Москви на володіння окупованим Кримом.

About the author

VidPolit author

коментарі: