Наближення місцевих виборів провокує нестабільність українського валютного ринку

Наближення місцевих виборів провокує нестабільність українського валютного ринку

вибори

Український валютний ринок відзначив тиждень підвищенням волатильності. Наближення місцевих виборів виступає додатковим чинником нестабільності. У п’ятницю, напередодні вихідних, хвиля попиту знизилася, що призвело до зміцнення гривні.

Курс продажу безготівкового долара США в Україні за підсумками тижня знизився на 2,9% до 21,35 грн, готівкового – підвищився на 1,9% до 23,19 грн. Різноспрямована динаміка готівкового та безготівкового ринків була викликана запізнюванням реакції комерційних банків на тенденції міжбанку, відзначають експерти Інформаційно-аналітичного центру.

Так, різниця між готівковим і безготівковим курсом продажу долара США зросла до максимальних з кінця серпня рівнів – 1,85 грн. Обсяг ОВДП, що належать нерезидентам, за тиждень збільшився на 1,5% до 21,5 млрд. грн. Середньодобовий обсяг торгів доларом США на міжбанку зберігся на рівні 220, 6 млн. доларів. Ліквідність банківської системи на минулому тижні підвищилася, зокрема, середньодобові залишки на кореспондентських рахунках банків зросли на 6,1%.

За прогнозами аналітиків, волатильність на валютному ринку напередодні виборів може збільшитися. При цьому курс на безготівковому ринку, ймовірно, збережеться в рамках усталеного діапазону. Попит на готівкову валюту буде підтримуватися нової ліквідністю у зв’язку з виплатами вкладів “Дельта Банку”.

Курс продажу безготівкового долара США може коливатися в діапазоні 21,1-22,3 грн., готівкового – 22,6-23,5 грн.

Як нагадав провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Андрій Шевчишин, після успішного голосування з реструктуризації зовнішнього боргу, гривня отримала додаткову підтримку, незважаючи на відмову від реструктуризації боргу Росією, що було цілком очікувано для ринку.

“Позитивна статистика по тенденціям грошово-кредитного ринку, а саме збільшення валютних депозитів у банках, стала позитивним сигналом для валютного ринку. Тому, для стабільності гривні зберігаються всі фундаментальні передумови. А можливі коливання напередодні виборів будуть тимчасовими і спекулятивними”, – відзначає Шевчишин.

Також важливим фактором для валютного ринку виступатиме засідання ЄЦБ і рішення по процентній ставці. Український ринок, крім того, буде стежити за статистикою по промисловості і будівництву за вересень.

Правда України

About the author

Vidkryti author

коментарі: