Або ми швидко все покращуємо шляхом повного перезавантаження, або в Україні швидко все погіршиться

Або ми швидко все покращуємо шляхом повного перезавантаження, або в Україні швидко все погіршиться

Михайло Саакашвілі

Губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі вважає, що для боротьби з корупцією в Україні потрібно змінювати сформовану роками систему.

“Ми створили Центри обслуговування громадян, де процедури швидше, ніж в решті України. Але вони в кілька разів повільніше, ніж у Грузії. Вони повільніше, тому що немає електронного реєстру. Немає електронного реєстру, наприклад, землі, бо Євросоюз виділив гроші, а їх вкрали“, – сказав Саакашвілі.

На думку одеського губернатора, лише за рахунок зміни кадрів проблему вирішити не вдасться. “Не можна в бочку з соліннями кидати свіжі огірки – вона не стає від цього свіжішою”, вважає Саакашвілі.

Для того, щоб нові працівники ефективно виконували свої обов’язки, потрібно змінити систему, у тому числі забезпечити їм гідні зарплати. “Ми набрали нових молодих людей. Ми тренували їх ціле літо за американські гроші, наділи на них нову форму, зробили дуже гарний офіс – найкрасивіший, напевно, в Україні. Їм обіцяли зарплату 3000 грн, плюс 3000 грн бонусами кожен місяць. Їм платять зараз всього 2000 грн, причому за перший майже повний місяць їм дали всього 800 грн. Потім ми створили фонд. Ми можемо одноразово дати подарунки держслужбовцям: один раз в році 2 500 грн. Ми їм додамо зарплату, ми їм купимо, може бути, якісь iPhone – і все. По суті, ми робимо все, щоб вони просто не втекли. Ця система довго не виживе“, – розповів Саакашвілі.

Ситуація з зарплатами схожа і в новій патрульній поліції. “Ми привезли до Одеси дуже багато киян, і ці кияни не мають квартир. Їм платять скільки-то, але їх зарплати повністю не вистачає. І вони живуть по 6-7 чоловік в одній кімнаті. Скільки ця патрульна поліція протягне?”, – дивується Саакашвілі. Зміни, на думку губернатора, повинні проходити не лише в окремо взятому регіоні, а й на рівні всієї країни. “Я був на Нацраді реформ, де всі сидять і кажуть:” Нам треба поміняти регламент уряду“. Я це чув на восьми Нацрадах останніх п’ять разів. Дурять нашого брата”, – вважає Саакашвілі.

На думку одеського губернатора, в України зараз є два шляхи. “Або ми швидко все покращуємо шляхом повного перезавантаження, або швидко все погіршується – і потім знову покращиться. Але не з нашою участю”, – вважає Саакашвілі.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав боротьбу з корупцією одним із головних викликів, які стоять перед Україною. Щоб забезпечити чиновникам гідний рівень зарплат, він виступив з ідеєю про створення протягом двох років фонду стимулювання для держслужбовців. З цього фонду прокурори, судді, держслужбовці, митники могли б отримувати доплати, щоб реально проводити реформи і не вплутуватися в корупційні схеми.

Правда України

About the author

Vidkryti author

коментарі: