Понад 63% українців у віці до 35 років хочуть відкрити свій бізнес

Понад 63% українців у віці до 35 років хочуть відкрити свій бізнес

vidkriti-svij-biznes

63% українців у віці до 35 років хочуть відкрити свій бізнес, а Індекс підприємницького настрою в цій групі дорівнює 50 — а це максимальний показник серед всіх вікових груп в Україні.

Такі результати демонструє щорічне глобальне дослідження підприємництва AGER, яке цього року проводилося в 44 країнах світу і охопило 49 775 осіб.

Індекс підприємницького настрою (Entrepreneurial Spirit Index), який цьогоріч вимірювався вперше, в Україні склав 34. При цьому чітко видно гендерний дисбаланс — у чоловіків показник дорівнює 40, в той час як у жінок — 28.

Загальний середньосвітовий показник — 51.

Індекс підприємницького настрою базується на теорії спланованої поведінки Айзека Айзена. Оцінка проводиться за трьома параметрами: бажаність (наскільки респонденти бажають відкрити свою справу), здійсненність (наскільки респонденти вважають себе готовими до початку підприємницької діяльності) і стійкість до соціального тиску (наскільки респонденти можуть протистояти своєму соціальному оточенню, яке намагається їх відрадити).

Сьогодні в середньому 63% українців ставляться до підприємництва позитивно, у той час як 20% — негативно. Порівняно з 2014 (67%) і 2013 (76%) роками тенденція негативна. Більше того, якщо всі попередні роки позитивне ставлення зростало, то цього разу дослідники зафіксували різке падіння практично до рівня 2010 року.

При цьому низькі показники тільки у старшої вікової групи — для українців старше 50 років показник позитивного ставлення до підприємництва становить лише 51% (-10% відносно минулого року). В інших вікових групах ситуація краща — 75% у тих, хто молодше 35 років (+4% відносно 2014) і 67% у групі 35-49 років (+4% відносно 2014).

“Політична і соціальна нестабільність — найбільш ймовірні пояснення зниження позитивного ставлення до підприємництва, — зазначає Ніна Ісакова, член Національної Академії наук України і науково-консультаційної ради AGER 2015. — При цьому найважливіший результат — це позитивне ставлення до підприємництва молодих і освічених українців. У цій групі найвищий показник AESI. Це дає надію на майбутнє підприємництва в Україні”.

Ключовими очікуваннями від запуску своєї справи традиційно залишаються “перспектива додаткового прибутку” (31%) і “можливість реалізувати свої ідеї” (22%).

У світі ситуація інша: там головний світовий драйвер — “незалежність від роботодавця” (48%). У нас, як і раніше, він не має такого значення — всього 13%. Ще менше мотивують “можливість повернутися на ринок праці” (10%) і “баланс сім’ї, дозвілля і кар’єри” (10%).

Цікаво, що серед всіх опитаних українці виявилися найбільш невизначеними. Саме в нашій країні найвищий у світі показник тих, хто взагалі не може визначити мотиви для старту власного бізнесу — цілих 39% (у світі в середньому — 12%).

Правда України

About the author

Vidkryti author

коментарі: