До кінця року українців зобов’яжуть платити пеню та провести аудит житла

До кінця року українців зобов’яжуть платити пеню та провести аудит житла

До кінця року українців хочуть зобов’язати платити пеню та проводити аудити.

“На пленарному тижні будемо просити один день енергоефективності в Раді”, – заявив віце-прем’єр Зубко. Вже найближчим часом Рада має прийняти кілька важливих законопроектів, серед яких “Про енергетичну ефективність будівель” та нова редакція закону “Про житлово-комунальні послуги”.

Згідно з першим документом, усі об’єкти будівництва і вже зведені будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності власним коштом. Якщо енергоаудит будуть проводити в житловій багатоповерхівці, платити доведеться всім власникам квартир.

Як зазначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може обійтися в 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитора. Наприклад, сім’ї, яка живе в будинку на сто квартир, за аудит доведеться заплатити від 50 до 120 гривень.

Приблизна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

до 100 квартир – 9,5 тис. гривень

до 300 квартир – 12 тис. гривень

до 350 квартир – 13 тис. гривень

“Цей закон зобов’язальний. Ми всі повинні розуміти, що цей закон встановлює вимоги до кожної будівлі проводити енергетичний аудит і мати сертифікат енергетичної ефективності за певних обставин. Більше того, закон зобов’язує власників житла проводити технічний огляд систем кондиціонування та водопостачання, це стосується систем, які мають велику потужність”, – зазначає співавтор законопроекту Альона Бабак.

Також в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги” вводиться поняття “управитель” ОСББ, крім того, в документі є, як зазначає Альона Бабак, спірний момент – українців з боргами за комуналку планують зобов’язати платити пеню.

“У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,1 відсотка за кожний день прострочення від суми боргу”, – йдеться в законопроекті. Так, за рік борг може зрости на 36,5%. Максимальна пеня не може становити більше 100% від суми боргу. Пеня нараховується після 20 числа кожного місяця. Так, якщо прострочити платіжку на 10 днів, доведеться заплатити всього на 1% більше.

Правда України

About the author

Vidkryti author

коментарі: