Голова КВУ про вибори 30 квітня: ключовою залишається проблема підкупу виборців

Голова КВУ про вибори 30 квітня: ключовою залишається проблема підкупу виборців

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель заявляє, що на виборах в об’єднаних територіальних громадах 30 квітня проблема підкупу виборців залишалася ключовою.

«Вдосконалюється лише сама технологія – дедалі більшого поширення набувають форми так званого «легального підкупу», до якого формально не має відношення кандидат, і який дуже складно довести у судовому порядку», – написав Кошель у Facebook.

Крім того, він відзначає, що «звинувачення в купівлі голосів стає однією із головних технологій протидії опонентам».

«Це важлива тенденція, яка свідчить про те, що громадяни перестають сприймати вибори і кандидатів як супермаркет із цінниками, а технологія підкупу поволі втрачає свою ефективність. До прикладу, однією з головних тем у соціальних мережах чотирьох областей стали «виборчі прайси», а Борзнянський район Чернігівської області був засипаний фальшивими листівками від імені прокуратури зі звинуваченнями кандидатів у підкупі», – повідомив Кошель.

За його словами, наймасштабніші порушення законодавства були на виборах Шполянської об’єднаної територіальної громади Черкаської області.

«Наявні факти мали б лягти в основу не однієї кримінальної справи. Це і вкидання 200 бюлетенів на одній із дільниць, і видача бюлетенів із позначками, і діяльність псевдожурналістів спортивної зовнішності», – пише Кошель.

Він також додав, що політики на цих виборах «традиційно продемонстрували низький рівень політичної культури». «У закарпатському Перечині політичні аргументи доповнили спаленням автомобіля. У чернігівській Мені партійці відзначилися нападами на представників ЗМІ», – написав голова КВУ.

Одна з причин «виборчого свавілля», за його словами, – це відсутність покарань.

30 квітня жителі 47 об’єднаних територіальних громад у 19 областях України обирали депутатів і голів своїх громад.

Протягом 2016 року в Україні відбулися вибори у понад 200 об’єднаних територіальних громадах – сільських, селищних і міських (останні – 18 грудня). Минулого року перші місцеві вибори провели понад півтори сотні громад. Таким чином, відбувається процес децентралізації, що передбачає скасування районного поділу в країні. В кожній області передбачається створення 4-6 повітів, які у свою чергу, діляться на територіальні громади.

About the author

VidPolit author

коментарі: