Клімкін: метою України має бути вступ до ЄС

Клімкін: метою України має бути вступ до ЄС

Метою України має бути вступ до Європейського союзу і досягнення з Євросоюзом чотирьох свобод: вільного пересування людей, товарів, капіталів та послуг, – а також поглиблення безпекового співробітництва, заявив у Брюсселі міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Безвізовий режим – це приємно, але це ще не привід для святкування. Метою України має бути вступ до ЄС і поступове набуття всіх переваг чотирьох свобод. Має бути чіткий погоджений з Євросоюзом план, де ми маємо зрозуміти, де нам будуть допомагати. Але логіка має бути амбітною», – зазначив Радіо Свобода голова українського МЗС.

Він додав, що якщо мета буде менш амбітною, Україну «назавжди чекає доля країни-постачальника аграрної продукції та робочої сили».

Інший ключовий вимір співпраці України і ЄС – у безпековій сфері. Клімкін заявляє, що в справі зближення з Україною Євросоюз готовий до подальшого прогресу.

«ЄС готовий іти далі, я почув це сьогодні від усіх європейських міністрів. Співдружність прекрасно розуміє, що безвізовий режим і Угода про асоціацію – це важливі досягнення. Але далі є шлях, що веде нас до більш амбітної мети», – зауважив Павло Клімкін після зустрічі у Брюсселі з міністрами закордонних справ ЄС у форматі «Група друзів України в ЄС + Україна».

Як пояснює українське Міністерство закордонних справ, ключова мета брюссельського візиту Павла Клімкіна полягатиме у консультаціях щодо розвитку ситуації на Донбасі в контексті виконання Мінських домовленостей, запровадження безвізового режиму, а також прогресу реформ в Україні.

1 травня остання інстанція в процесі скасування віз українцям, а саме Рада ЄС, що представляє кожну з країн Євросоюзу, схвалила надання Україні безвізового режиму. Тепер залишилося зачекати урочистого підписання документа в Страсбурзі за участю президента Петра Порошенка та лідерів Європарламенту і Ради ЄС. Самі ж поїздки українців до 34 держав ЄС і «шенгену» без віз – за умов наявності біометричного паспорта – можуть початися в середині червня.

Згідно з опитуванням, оприлюдненим Центром Разумкова у вересні минулого року, близько половини населення України підтримують вступ країни до Євросоюзу, головним зовнішньополітичним пріоритетом відносини з країнами ЄС називають майже 46% українців.

About the author

VidPolit author

коментарі: