Суд у Сімферополі почав розглядати по суті справу Умерова

Суд у Сімферополі почав розглядати по суті справу Умерова

Сімферопольський районний суд в анексованому Росії Криму 7 червня почав розглядати по суті справу Ільмі Умерова – активіста кримськотатарського національного руху і заступника голови Меджлісу, забороненого російською владою.

Як повідомляє дочка Умерова Айше, підтримати її батька на суд прийшли члени сім’ї, близькі друзі і соратники. «До зали пустили лише 15 осіб. Майже ніхто із тих кількох десятків людей, які прийшли, не змогли зайти в зал суду, тому що місця в залі для слухачів дуже мало», – написала вона у Facebook.

На цьому засіданні суду інтереси Умерова представлятиме один із його адвокатів Еміль Курбедінов, який отримав цього року премію Front Line Defenders для правозахисників, які працюють в небезпечних умовах.

Адвокат Марк Фейгін, що також бере участь у справі Умерова, в Крим на перше засідання по суті не приїхав. У коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії він заявив, що суд у справі Умерова «не закінчиться декількома засіданнями». Адвокат також додав, що «результат справи щодо Умерова вирішений».

«У силу стану здоров’я Умерова скоріше йтиметься про умовне покарання. Але сам Умеров хоче публічного політичного процесу. Він хоче, щоб кримські татари, які зараз перебувають репресіями, змогли використати цей процес на свою користь», – заявив Фейгін.

7 червня прокурор повинен представити обвинувальний висновок у справі. Обвинувачений сьогодні зі свідченнями в суді не виступатиме.

Крім захисників Курбедінова і Фейгіна, інтереси Умерова представляв адвокат Микола Полозов, якого вивели зі справи, перевівши в статус свідка. Клопотання слідчого ФСБ Росії задовольнив суд, Полозова доправили на допит, однак відповідати на питання відмовився. Скарги адвоката до Верховного суду Криму на дії слідства залишилися без задоволення.

Влада анексованого Росією Криму звинувачує Умерова у закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Звинувачення оголосили навесні 2016 року. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи проти Умерова, а також утримання його в психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи засудили в Україні і світі.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав переслідування Ільмі Умерова частиною кампанії гонінь і утисків кримськотатарського народу в анексованому Росією Криму.

 

About the author

VidPolit author

коментарі: