У ГПУ підтвердили, що попереднє прізвище Поклонської – Дубровська

У ГПУ підтвердили, що попереднє прізвище Поклонської – Дубровська

У Генеральній прокуратурі України, в системі якої свого часу працювала нині російська діячка Наталя Поклонська, підтвердили, що її попереднє прізвище дійсно Дубровська.

Але, сказав слідчий ГПУ Андрій Атаманчук в інтерв’ю проектові Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода «Настоящее время», на її ім’я як Наталі Поклонської «формально з тих даних, що є в матеріалах досудового розслідування, …майна на території України немає».

Наразі ГПУ веде розслідування щодо Поклонської за чотирма іншими статтями Кримінального кодексу України, що не стосуються майна, через події, пов’язані з захопленням Росією українського Криму і її ролі в цьому.

Раніше російське відділення міжнародної антикорупційної організації Transparency International дійшло висновку, що Поклонська, яка нині числиться депутатом Державної думи Росії (незаконно «обраної» на території України, в окупованому Криму) може мати у власності нерухоме майно, яке вона не вказала у своїх російських деклараціях. За даними антикорупційних активістів, в українському Державному реєстрі прав на нерухоме майно вони виявили квартиру в нині теж окупованому Донецьку, зареєстровану на Наталію Володимирівну Дубровську, ім’я, по-батькові й дата народження якої збігаються з даними Поклонської. Крім того, за даними активістів, в українському телефонному довіднику є лише одна Дубровська Наталія Володимирівна, і місце її офіційної реєстрації у Криму збігається з місцем, де виросла Наталія Поклонська, відповідно до її офіційної біографії.

Дані про те, що Поклонська раніше мала прізвище Дубровська, широко згадували неофіційно, але офіційних підтверджень до нинішньої заяви ГПУ не було.

Сама Поклонська заперечила, що має квартиру в Донецьку, і заявила, що ініціюватиме розслідування проти Transparency International відразу за кількома статтями Кримінального кодексу Росії. За її словами, нинішнє прізвище вона взяла ще 2004 року, а згадана квартира в Донецьку була зареєстрована на Дубровську 2010-го.

Наприкінці травня, ще до появи нинішнього розслідування антикорупційних активістів, Наталія Поклонська вже пропонувала провести антикорупційну перевірку Transparency International, а також Фонду боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального. Після того у російському відділенні Transparency International повідомили, що починають натомість розслідування діяльності самої Поклонської.

Наталія Поклонська з 2000-х років працювала на різних прокурорських посадах в Автономній Республіці Крим. У березні 2014-го, коли Крим уже був фактично окупований, але Росія ще не заявила про його захоплення, вже не підконтрольна Києву влада Криму незаконно призначила її виконувати обов’язки прокурора автономії; в Києві це рішення відразу скасували, а потім звільнили Поклонську з системи прокуратури. Після остаточного захоплення Криму її призначили прокурором півострова вже в системі російської влади, яку вона активно підтримує. 2016 року була звільнена з цієї посади у зв’язку, як вважається в Росії, з обранням депутатом Державної думи. Перебуває під персональними санкціями Заходу. В Україні оголошена в розшук за звинуваченнями в діях із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади або змові з метою здійснення таких дій. Також вона, зокрема, після заяв про «обрання депутатом Держдуми» звинувачена і в державній зраді.

About the author

VidPolit author

коментарі: