Україна до 23 червня подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо «боргу Януковича» – Мінфін

Україна до 23 червня подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо «боргу Януковича» – Мінфін

Міністерство фінансів України заявляє, що Україна до 23 червня подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо судового спору з Росією стосовно боргу в три мільярди доларів, які уряд колишнього президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

«На засіданні, яке відбулось у англійському суді 26 травня 2017 року, суддя Блер продовжив термін подання апеляції України на 14 днів (з 9 червня 2017 року до 23 червня 2017 року). Відповідно, Україна подасть документи щодо апеляційного оскарження у цей продовжений термін», – повідомляє прес-служба відомства.

Високий суд Лондона 26 травня відклав рішення щодо судового спору з Росією стосовно «боргу Януковича».

Як повідомляла прес-служба Міністерства фінансів суддя Блер 26 травня розглянув низку невирішених питань за результатами рішення, винесеного судом 29 березня, яким було схвалено прискорений розгляд позову Росії проти України.

Високий суд Лондона 29 березня постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо боргу в три мільярди доларів. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Попередній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні 2015 року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Яценюк заявив тоді, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Вищого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.

About the author

VidPolit author

коментарі: