Від початку анексії Криму на материкову Україну передали 12 в’язнів – ООН

Від початку анексії Криму на материкову Україну передали 12 в’язнів – ООН

Від початку окупації Росією Криму на територію материкової України було переведено 12 в’язнів, які були ув’язнені ще до початку конфлікту. Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Вперше з моменту анексії Криму 12 осіб, ув’язнених до початку конфлікту, були передані на материкову частину України в результаті прямих переговорів між омбудсменами України і Російської Федерації. Моніторингова місія ООН з прав людини проінтерв’ювала всіх переведених осіб та задокументувала серйозні порушення права на фізичну і психічну недоторканність, яких вони зазнали в тюрмах в Криму, а також у Російській Федерації, куди їх перевели всупереч нормам міжнародного гуманітарного права», – йдеться в повідомленні.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини в контексті моніторингу ситуації в Криму також вказують на «порушення права на справедливий суд по відношенню до членів кримськотатарської громади, про регуляторні рамки, що зачіпають право власності, та про звуження простору вживання української мови в освіті».

Нова доповідь ООН про ситуацію з правами людини охоплює період з 16 лютого до 15 травня 2017 року.

16 березня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації з українськими в’язнями, яких Росія незаконно утримує на своїй території і в окупованому нею Криму. Європейські депутати закликали Росію негайно звільнити цих українців і звернулися до Європейського союзу із закликом до нових санкцій проти винних у цих переслідуваннях громадян України.

За даними правозахисників, «в’язнів Кремля» на сьогодні – щонайменше 44.

About the author

VidPolit author

коментарі: