Monthly Archive 31/05/18

Pope Vows ‘Never Again’ to Sex Abuse in Chile, Reopens Probe

Pope Francis on Thursday promised Chilean Catholics scarred by a culture of clergy sexual abuse that “never again” would the Church ignore them or the cover-up of abuse in their country, where a widespread scandal has devastated its credibility.

The pope issued the comments in a letter to all Chilean Catholics as the Vatican announced that Francis was sending his two top sexual abuse investigators back to the country to gather more information about the crisis there.

The Vatican’s most experienced sexual abuse investigator, Archbishop Charles Scicluna of Malta, and Father Jordi Bertomeu, a Spaniard, had visited Chile earlier this year.

In the letter released by Chilean bishops, Francis also praised the victims of sexual abuse in the country for persevering in bringing the truth to light despite attempts by Church officials to discredit them.

“The ‘never again’ to a culture of abuse, and the system of cover-up that allowed it to perpetuate, calls on all of us to work towards a culture of carefulness in our relationships,” he said in the eight-page letter.

He described the Chilean scandal as a “painful open wound.” Hours before the letter was released in Chile, the Vatican said Scicluna and Bertomeu would concentrate on the diocese of Osorno in southern Chile, seat of a bishop who has been most caught up in the scandal.

A Vatican statement said the purpose of the trip, due to start in the next few days, was to “move forward in the process of reparation, and healing for victims of abuse.”

The two prepared a 2,300-page report for the pope after speaking to victims, witnesses and other Church members earlier this year.

On May 18, all of Chile’s 34 bishops offered to resign en masse after attending a crisis meeting with the pope in the Vatican about the cover-up of sexual abuse in the south American nation.

Francis has not yet said which resignations he will accept, if any. In his letter, the pope said the renewal of the Church hierarchy on its own would not bring the transformation needed in Chile, calling for unity in a time of crisis and a deepening of faith.

The scandal revolves around Father Fernando Karadima, who was found guilty in a Vatican investigation in 2011 of abusing boys in Santiago in the 1970s and 1980s. Now 87 and living in a nursing home in Chile, he has always denied any wrongdoing.

Victims accused Bishop Juan Barros of Osorno of having witnessed the abuse but doing nothing to stop it. Barros, who was one of those who offered to stand down, has denied the allegations.

During a visit to Chile in January, Francis staunchly defended Barros, denouncing accusations against him as “slander.”

But days after returning to Rome, the pope, citing new information, dispatched Scicluna and Bertomeu to Chile. Some of their findings were included in a damning 10-page document that was presented to the bishops when they came to Rome.

In April, the pope hosted three non-clerical victims who said they were abused by Karadima, and this weekend he will be meeting with priests who said they were abused by Karadima when they were young.

У Римі вимагали звільнити ув’язнених у Росії українців

У Римі громада українців провела 31 травня маніфестацію неподалік посольства Росії в Італії з вимогою звільнити громадян України, ув’язнених Москвою.

Активісти згадали поіменно десятки обвинувачених цивільних і військових, зокрема і трьох бранців, які голодують: Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Володимира Балуха, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Ми українці, виходимо на площі світу, щоб протестувати проти несправедливості. Свободу політичним в’язням!» – наголосила на мітингу активістка Мар’яна Тріль.

Згадали також про 29-річного Віталія Марківа, який майже рік перебуває під вартою в Італії за обвинуваченням у причетності до вбивства фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі 24 травня 2014 року. Суд над ним почнеться 6 липня у місті Павії.

«На жаль, довга рука Кремля сягнула й Італії», – сказала активістка Тріль.

Флешмоб під час акції відобразив два «обличчя Росії». Одна Росія – «цивілізована» проводить футбольний чемпіонат світу і галасує на трибунах, інша Росія – захоплює території сусідів і садить невинних людей у тюрми.

«Бойкотуйте Чемпіонат світу з футболу в Росії 2018!», – закликали українці в Римі.

«Я вийшла з бібліотеки подивитися, що відбувається. Я живу в Римі і не чула зовсім про цю ситуацію в Україні. Вони добре роблять, що так розказують перехожим, адже тут нічого про це не знають», – сказала Радіо Свобода 26-річна Роберта, студентка медичного факультету університету La Sapienza спостерігала за акцією.

В акції взяли участь понад два десятки активістів. Одна з них – постійна учасниця й організатор флешмобів Леся Семеняк повідомила Радіо Свобода: «Ми вже п’ятий рік організовуємо подібні заходи і переконані, що вода камінь точить. Італійці по краплях отримують від нас інформацію про події в Україні і справжнє обличчя Росії».

Пікетування дипломатичних представництв Росії з вимогою звільнити українських бранців відбулися днями і в інших столицях світу.

За даними МЗС України, 24 політичних в’язнів з України перебувають в Росії, ще понад 40 в анексованому Криму.

 

Суд отримав клопотання про запобіжний захід підозрюваному у справі Бабченка

Клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка розгляне Шевченківський суд Києва. Відповідне оголошення розміщене на сторінці суду у Facebook.

«На розгляд до Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Германа Бориса Львовича, … підозрюваного в організації готування до терористичного акту, тобто до застосування зброї з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, за попередньою змовою групою осіб, що призвело до загибелі людини», – йдеться в повідомленні.

Дати і часу розгляду клопотання не вказано.

Увечері 29 травня поліція заявила, що в Києві вбили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

Читайте також: Інсценування смерті Бабченка. Реакція Заходу

30 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що журналіст живий.

Грицак стверджує, що спецслужбі вдалося розкрити план з підготовки вбивства журналіста. СБУ затримала громадянина України Г., якого, за словами Грицака, для організації вбивства найняли російські спецслужби.

Низка міжнародних організацій розкритикувала інсценування вбивства Бабченка. Зокрема, базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (КЗЖ) заявив, що інсценуванням убивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка український уряд «підірвав довіру до себе». З подібними заявами виступили в ОБСЄ та організації «Репортери без кордонів».

Російський опозиціонер Навальний просить Путіна обміняти Сенцова

Російський опозиційний політик Олексій Навальний закликав російську владу звільнити з колонії в Росії українського режисера Олега Сенцова, що голодує з вимогою звільнення всіх незаконно ув’язнених у Росії українців.

У заяві, опублікованій 31 травня, Навальний висловлює побоювання, що Олег Сенцов не переживе голодування в російській колонії.

«Олег Сенцов помре. Один у своїй камері, за тисячі кілометрів від близьких. Помре, розуміючи, що справа його повністю сфальсифікована, провини за ним немає. Ніякий він, звичайно, не терорист. Перед смертю його будуть катувати – ми ж розуміємо, що таке «примусове годування» в російській в’язниці. Хто не розуміє – читайте спогади радянських дисидентів», – написав Навальний.

Читайте також: «Він піде до кінця»: Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування

Він закликав президента Росії Володимира Путіна обміняти Сенцова за принципом «всіх на всіх», після чого «Путіна похвалять західні газети».

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

29 травня адвокат засудженого повідомив, що стан Сенцова стабільний, він отримує підтримувальну терапію. Подробиць, що це за терапія поки що немає. Адвокат пообіцяв їх з’ясувати під час візиту до колонії, в якій утримують Сенцова, 4 червня.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копєйську (Челябінська область), оголосив про початок голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим.

Сенцова утримують у колонії в Лабитнангі – місті в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії, розташованому північніше Північного полярного кола.

Російські спецслужби затримали Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка в анексованому Криму в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. Суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обвинувачені свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

Влада Москви не погодила акцію на підтримку Олега Сенцова

Московська влада відмовилися погодити акцію на підтримку засудженого в Росії за звинуваченням у тероризмі українського режисера Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування. Про це повідомила організатор акції письменниця Аліса Ганієва.

Активісти планували провести 2 червня московську частину глобальної акції #SaveOlegSentsov. Влада заборонила захід, пославшись на те, нібито його учасники заважатимуть москвичам і порушуватимуть їхні права. Жодної альтернативи організаторам акції в префектурі Центрального адміністративного округу не запропонували, додала Ганиева, зазначивши, що все одно планує провести акцію.

Олег Сенцов був заарештований в анексованому Криму в травні 2014 року. Його звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Він провину не визнав. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування. Він вимагає звільнення всіх українських політичних в’язнів із російських в’язниць.

Член Ради Федерації Росії Людмила Нарусова повідомила виданню «Новая газета», що має намір відвідати українського режисера Олега Сенцова в колонії в північному місті Лабитнангі, коли на півострові Ямал зійде паводок. Зараз же, за її словами, вирішується питання, коли відбудеться відеодзвінок із Сенцовим. Нарусова хотіла б побачити ув’язненого українця і поставити йому кілька запитань.

Раніше поїздку в колонію, де знаходиться Сенцов, через паводок скасувала уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова.

Бабченко: я якось неправильно не помер

Російський опозиційний журналіст Аркадій Бабченко, який 29 травня взяв участь в інсценуванні свого вбивства, повторив обіцянку «померти в 96 років, станцювавши на могилі Путіна».

«Хотів тут написати пост про хранителів моралі, які незадоволені тим, що я якось неправильно, на їхню думку, не помер, але чогось так … (тут автор ужив лайливе слово зі змістом «байдуже» – ред.)», – написав також Бабченко.

Базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (КЗЖ) 30 травня заявив, що інсценуванням убивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка український уряд «підірвав довіру до себе». Раніше з подібними заявами виступили в ОБСЄ та організації «Репортери без кордонів».

Увечері 29 травня поліція повідомила, що в Києві вбили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

30 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що журналіст живий.

Грицак стверджує, що спецслужбі вдалося розкрити план з підготовки вбивства журналіста. СБУ затримала громадянина України Г., якого, за словами Грицака, для організації вбивства найняли російські спецслужби.

Журналіст залишив свою батьківщину в лютому 2017 року, мав можливість жити в Празі, але обрав роботу ведучим на кримськотатарському телеканалі ATR у Києві. Він пояснював рішення виїхати з Росії інформацією про можливість відкриття кримінального провадження щодо нього.

Український уряд підірвав довіру до себе – КЗЖ про інсценування вбивства Бабченка

Базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (КЗЖ) вважає, що інсценуванням убивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка український уряд «підірвав довіру до себе».

«Зважаючи, що СБУ є розвідувальним відомством, яке займається обманом, заплутуванням та пропагандою, визначення істини буде дуже важким», – стверджують аналітики КЗЖ.

Водночас у комітеті кажуть, що «дуже зраділи, що Бабченко живий». «Ми визнаємо, що Бабченко брав участь в обмані і сказав, що не був би живий без втручання СБУ», – ідеться в заяві КЗЖ.

Перед цими твердженнями в комітеті поставили ряд запитань до України, щоб визначити, «наскільки неминучою і достовірною була імовірна загроза життю Бабченка» і чи потребувала ця ситуація саме таких дій українських правоохоронців.

Раніше з подібними заявами виступили в ОБСЄ та організації «Репортери без кордонів».

Увечері 29 травня поліція повідомила, що в Києві вбили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Правоохоронці зазначили, що в нього стріляли в його квартирі, після чого він помер у кареті «швидкої».

30 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що журналіст живий і попросив його зайти до залу прес-центру Служби безпеки України.

Грицак стверджує, що спецслужбі вдалося розкрити план з підготовки вбивства журналіста. СБУ затримала громадянина України Г., якого, за словами Грицака, для організації вбивства найняли російські спецслужби.

Перед цим Міністерство закордонних справ Росії і Кремль відкидали свою причетність до вбивства Бабченка.

Gravity Could Be Source of Sustainable Energy

In today’s energy-hungry world, scientists are constantly revisiting every renewable resource looking for ways to increase efficiency. One researcher in the Netherlands believes even gravity can be harnessed to produce free electricity on a scale sufficient to power small appliances. VOA’s George Putic has more.

Trump Planning Tariffs on European Steel, Aluminum

President Donald Trump’s administration is planning to impose tariffs on European steel and aluminum imports after failing to win concessions from the European Union, a move that could provoke retaliatory tariffs and inflame trans-Atlantic trade tensions.

The tariffs are likely to go into effect on the EU with an announcement by Friday’s deadline, according to two people familiar with the discussions. The administration’s plans could change if the two sides are able to reach a last-minute agreement, said the people, who spoke on condition of anonymity to discuss internal deliberations.

Trump announced in March the United States would slap a 25 percent tariff on imported steel and a 10 percent tariff on imported aluminum, citing national security interests. But he granted an exemption to the EU and other U.S. allies; that reprieve expires Friday.

​Europe bracing

Europe has been bracing for the U.S. to place the restrictions even as top European officials have held last-ditch talks in Paris with American trade officials to try to avert the tariffs.

“Realistically, I do not think we can hope” to avoid either U.S. tariffs or quotas on steel and aluminum, said Cecilia Malmstrom, the European Union’s trade commissioner. Even if the U.S. were to agree to waive the tariffs on imported steel and aluminum, Malmstrom said, “I expect them nonetheless to want to impose some sort of cap on EU exports.”

European officials said they expected the U.S. to announce its final decision Thursday. The people familiar with the talks said Trump could make an announcement as early as Thursday.

U.S. Commerce Secretary Wilbur Ross attended meetings at the Organization for Economic Cooperation and Development in Paris on Wednesday, and U.S. Trade Representative Robert Lighthizer joins discussions in Paris on Thursday.

The U.S. plan has raised the threat of retaliation from Europe and fears of a global trade war — a prospect that is weighing on investor confidence and could hinder the global economic upturn.

If the U.S. moves forward with its tariffs, the EU has threatened to impose retaliatory tariffs on U.S. orange juice, peanut butter and other goods in return. French Finance Minister Bruno Le Maire pledged that the European response would be “united and firm.”

Limits on cars

Besides the U.S. steel and aluminum tariffs, the Trump administration is also investigating possible limits on foreign cars in the name of national security.

“Unilateral responses and threats over trade war will solve nothing of the serious imbalances in the world trade. Nothing,” French President Emmanuel Macron said in an impassioned speech at the Organization for Economic Cooperation and Development in Paris.

In a clear reference to Trump, Macron added: “These solutions might bring symbolic satisfaction in the short term. … One can think about making voters happy by saying, ‘I have a victory, I’ll change the rules, you’ll see.’”

But Macron said those “who waged bilateral trade wars … saw an increase in prices and an increase in unemployment.”

Tariffs on steel imports to the U.S. can help local producers of the metal by making foreign products more expensive. But they can also increase costs more broadly for U.S. manufacturers who cannot source all their steel locally and need to import the raw material. That hurts the companies and can lead to more expensive consumer prices, economists say.

Ross criticized the EU for its tough negotiating position.

“There can be negotiations with or without tariffs in place. There are plenty of tariffs the EU has on us. It’s not that we can’t talk just because there’s tariffs,” he said. He noted that “China has not used that as an excuse not to negotiate.”

But German Economy Minister Peter Altmaier insisted the Europeans were being “constructive” and were ready to negotiate special trade arrangements, notably for liquefied natural gas and industrial goods, including cars.

WTO reforms

Macron also proposed to start negotiations between the U.S., the EU, China and Japan to reshape the World Trade Organization to better regulate trade. Discussions could then be expanded to include other countries to agree on changes by the end of the year.

Ross expressed concern that the Geneva-based World Trade Organization and other organizations are too rigid and slow to adapt to changes in global business.

“We would operate within (multilateral) frameworks if we were convinced that people would move quickly,” he said.

Ross and Lighthizer seemed like the odd men out at this week’s gathering at the OECD, an international economic agency that includes the U.S. as a prominent member.

The agency issued a report Wednesday saying “the threat of trade restrictions has begun to adversely affect confidence” and tariffs “would negatively influence investment and jobs.”

US Judge Dismisses Kaspersky Suits to Overturn Government Ban

A U.S. federal judge on Wednesday dismissed two lawsuits by Moscow-based Kaspersky Lab that sought to overturn bans on the use of the security software maker’s products in U.S. government networks.

The company said it would seek to appeal the decision, which leaves in place prohibitions included in a funding bill passed by Congress and an order from the U.S. Department of Homeland Security.

The bans were issued last year in response to allegations by U.S. officials that the company’s software could enable Russian espionage and threaten national security.

“These actions were the product of unconstitutional agency and legislative processes and unfairly targeted the company without any meaningful fact finding,” Kaspersky said in a statement.

U.S. District Judge Colleen Kollar-Kotelly in Washington said Kaspersky had failed to show that Congress violated constitutional prohibitions on legislation that “determines guilt and inflicts punishment” without the protections of a judicial trial.

She also dismissed the effort to overturn the DHS ban for lack of standing. Kaspersky Lab and its founder, Eugene Kaspersky, have repeatedly denied wrongdoing and said the company would not help any government with cyber espionage.

The company filed the lawsuits as part of a campaign to refute allegations that it was vulnerable to Kremlin influence, which had prompted the U.S. government bans on its products.

That effort includes plans to open a data center in Switzerland, where the company will analyze suspicious files uncovered on the computers of its tens of millions of customers in the United States and Europe.

Контактна група зі врегулювання на Донбасі засідає в Мінську

У Мінську 30 травня відбувається зустріч Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації в зоні конфлікту на сході України, повідомляє Міністерство закордонних справ Білорусі.

Напередодні перший заступник голови Верховної Ради України, член гуманітарної підгрупи ТКГ на переговорах у Мінську Ірина Геращенко в ефірі Радіо Свобода заявила, що переговори в Мінську будуть «дуже важкими».

За її словами, на зустрічі буде дві ключові теми, які порушуватиме українська сторона: припинення порушень режиму тиші і звільнення заручників.

Читайте також: «Натиснути на больові точки Кремля»: як звільнити українських політв’язнів у Росії

Після попереднього засідання контактної групи в Мінську 16 травня Геращенко заявляла, що прогресу на переговорах у Мінську щодо звільнення заручників немає. За її словами, це викликає величезне занепокоєння, особливо на фоні останніх новин, зокрема про оголошене Олегом Сенцовим голодування і тривале голодування Володимира Балуха.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей, десятки – в Росії, 402 людини вважалися зниклими безвісти. Востаннє обмін полоненими на Донбасі відбувався в грудні минулого року.

Кабмін схвалив національну транспортну стратегію до 2030 року

Кабінет міністрів України схвалив національну транспортну стратегію на період до 2030 року («Drive Ukraine-2030»), передає прес-служба уряду. 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав стратегію програмним документом, який визначатиме розвиток транспортної та інфраструктурної галузей найближчі 12 років. 

«Так, документ є досить модерновим і спрямованим не тільки на вирішення проблем сьогодення, а й на створення нової інфраструктурної реальності. Ми можемо нескінченно латати дороги або модернізовувати вагони, яким по 40 і більше років. Але тільки амбітні плани і «велика інфраструктурна революція» можуть дати Україні нову якість», – сказав Омелян. 

За словами міністра, над документом працювала команда, до якої входили європейські експерти і консультанти, співробітники Мінінфраструктури та офісу підтримки реформ. 

«Drive Ukraine-2030 – перетворення України на розвинену, високотехнологічну та інноваційну країну завдяки розвитку сфери транспорту та інфраструктури, застосування новітніх технологій. Drive Ukraine-2030 – цифрова інфраструктура, безпека на транспорті, безпілотні автомобілі, транспортні коридори, єдина транспортна та інфраструктурна мережа з Європейським союзом», – зазначив Омелян. 

29 травня заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань заявив, що лише 10% дорожньої інфраструктури в Україні відповідають європейським стандартам. За його словами, на оновлення доріг до 2030 року потрібно 50 мільярдів євро. 

Putin Critic Browder Detained, Released by Spanish Police

Spanish police on Wednesday briefly detained Bill Browder, a U.S.-born British financier and prominent critic of Russian President Vladimir Putin who tweeted he had been arrested at the request of Russia.

A police spokeswoman said Browder was taken to a police station to check on the arrest warrant, but that authorities found that it had expired.

“Good news. Spanish National Police just released me after Interpol General Secretary in Lyon advised them not to honor the new Russian Interpol Red Notice,” Browder wrote on Twitter. “This is the 6th time that Russia has abused Interpol in my case.”

The Interpol press office told VOA, “There is not, and never has been, a Red Notice for Mr. Bill Browder,” and that he is “not wanted via Interpol channels.”

Interpol allows member countries to request what it calls a Red Notice, or international alert for a wanted person, and it is then up to local authorities to carry out any arrests.

Browder had earlier posted a message saying he had been arrested, along with a photo from inside a police car on the way to the station. He also posted a photo of what he said was his arrest warrant, but the page he showed only included details about the rights of a person arrested in Spain.

Browder said last year Russia had added him to the Interpol list five times, but that each time the agency had looked at the circumstances and lifted the notices after determining they were illegitimate.

In 2013, the Independent Commission for the Control of Interpol’s Files investigated Russia’s use of the agency to seek information about Browder and determined the Russian activity “was predominantly political in nature” and went against Interpol’s rules. The agency responded by carrying out the commission’s recommendation that it delete all data related to Russian requests about Browder from its databases.

Browder, who ran one of the most successful investment funds in Russia before his expulsion in 2005 when his business was expropriated, lobbied hard for U.S. sanctions to be introduced after his lawyer Sergei Magnitsky was arrested and died in Russian custody. That resulted in Congress passing the Magnitsky Act, a measure enabling Washington to withhold visas and freeze financial assets of Russian officials thought to be corrupt or human rights abusers.

Greek Workers Join General Strike as End of Bailout Looms

Greece’s largest labor unions are staging a general strike against plans to extend austerity measures, in a 24-hour protest that halted ferry services to the islands, and disrupted flights, public transport and other services.

 

Wednesday’s strike also closed schools and left public hospitals running on emergency staff.

 

Government budget austerity measures are due to continue for at least two more years after the international bailout ends in August, starting with another major round of pension cuts next January. Hundreds of protesters gathered in central Athens as several protest marches are planned in the capital and other cities Wednesday.

 

“The government is continuing disastrous policies for society and the economy, forcing unsustainable measures onto the backs of wage-earners and retired people,” the country’s largest union, the GSEE, said.

 

“The constant deterioration in the living standards is part of a downward trend that people [in government] chose not to see.”

 

Greece is currently negotiating the terms of its bailout exit with European creditors, including how its finances will be monitored and the conditions of a promised debt relief package. But the talks, due to be concluded in a few weeks, have been overshadowed by the political crisis in Italy and the resulting financial turmoil.

 

Eurozone member Greece has relied on money from three consecutive bailouts since losing market access in 2010. The rescue funds have been provided by a eurozone bailout fund and the International Monetary Fund, though the IMF has held off on a cash contribution toward Greece latest program.

 

A new round of administrative and market reforms demanded by creditors is due to be voted on in parliament on June 14.

 

 

Петренко: з початку року діти отримали 1,5 мільярда гривень аліментів

З початку року з боржників стягнули 1,5 мільярда гривень аліментів на користь дітей, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає прес-служба уряду.

У Кабінеті міністрів України нагадали, що в державі запроваджене законодавство, яке посилило відповідальність неплатників елементів.

Після цього 120 тисяч українців обмежили у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, користування зброєю та полювання. Крім того, служби склали 16 709 протоколів про притягнення боржників до відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Понад 10 тисяч неплатників аліментів оголосили в розшук. До публічного реєстру боржників внесли майже 200 тисяч людей, зазначили в уряді.

«Результатом всіх цих кроків стало повернення з початку року українським дітям, які роками не бачили коштів від рідних батьків, 1,5 мільярда гривень аліментів», – сказав Петренко.

6 лютого 2018 року набрав чинності закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів, який Верховна Рада ухвалила торік у грудні.

Законом, зокрема, визначені нові способи покарання боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що перевищує суму, яка мала бути сплачена за 6 місяців. Так, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві кермування автомобілем, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, у праві на полювання. Закон передбачає і «суспільно корисні роботи» для порушника.

Безсмертний заявив, що братиме участь у виборах президента України

Колишній віце-прем’єр-міністр України Роман Безсмертний заявив про намір взяти участь у виборах президента України.

«Я дійсно буду балотуватися. Ви мене запитували – я не буду вас мучити. Настане час – я оформлю відповідні документи», – сказав Безсмертний у Києві.

52-річний Безсмертний був народним депутатом чотирьох скликань. У 2005 році працював на посаді віце-прем’єр-міністра. У 2015-2016 роках був представником України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року.

Крім Безсмертного, про намір брати в них участь заявляли, зокрема, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, нині заарештований народний депутат Надія Савченко, народний депутат Сергій Каплін, колишній очільник департаменту Національної поліції з боротьби з наркозлочинністю Ілля Ківа та співак Іво Бобул.

Syria Assumes Presidency of UN Disarmament Conference

The United States on Tuesday walked out of the Conference on Disarmament to protest Syria’s assumption of the rotating presidency of the 65-member U.N. body.

Before staging his walkout, U.S. Ambassador Robert Wood told journalists that handing the gavel of the presidency to Syria marked a sad and shameful day in the history of the conference. He called the development a travesty.

“This is a regime responsible for killing countless of its own civilians, many of whom have been impacted by chemical weapons attacks,” Wood said. “This is no normal presidency and thus the U.S. will not treat it as such.”

Not lost on the U.S. envoy was the irony that Syria had gassed its own people but was now assuming the presidency of an organization that negotiated the Chemical Weapons Convention. Wood noted the chemical weapons attack in Douma on April 7 was just another tragic example of Syria’s disrespect for international law.

“It is important that the United States speak out against the crimes that have been committed by the regime in Damascus,” Wood said. “We will do so. We hope that our other colleagues in the Conference on Disarmament will do the same. It is important that we hold this regime accountable for the crimes that it has committed, and the United States will not be silent.”

The presidency automatically rotates every four weeks among its 65 members in English alphabetical order. Syria assumed the presidency following the end of Switzerland’s four-week term.

Other countries joined the U.S. in voicing their disapproval. Israel’s ambassador, Aviva Raz Shechter, walked out of the meeting, calling the situation “unacceptable.” France downgraded its presence by not sending its envoy. Britain said it would not take part in the meeting.

Russia spoke up in support of its Syrian ally.

France to Beef Up Emergency Alert System on Social Media

France’s Interior Ministry announced plans on Tuesday to beef up its emergency alert system to the public across social media.

The ministry said in a statement that from June during immediate threats of danger, such as a terror attack, the ministry’s alerts will be given priority broadcast on Twitter, Facebook and Google as well as on French public transport and television.

The statement said that Twitter will give “special visibility” to the ministry’s alerts with a banner.

In a specific agreement, Facebook will also allow the French government to communicate to people directly via the social network’s “safety check” tool, created in 2014. 

The ministry said that this is the first time in Europe that Facebook has allowed public authorities to use this tool in this way.

This announcement comes as a much-derided attack alert app launched in 2016 called SAIP is being withdrawn after malfunctions. 

Україна та Угорщина домовились провести консультації щодо закону «Про освіту» – Клімкін

Міністри закордонних справ України та Угорщини під час зустрічі у штаб-квартирі Організації Об‘єднаних Націй у Нью-Йорку домовились провести 5 червня консультації між міністерствами освіти двох країн для вирішення, зокрема, суперечливих моментів, пов’язаних із так званою «мовною статтею» українського закону «Про освіту».

Про це повідомив журналістам в кулуарах штаб-квартири ООН очільник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін, передає кореспондент Української редакції Радіо Свобода.

«Це будуть консультації із участю угорської громади. Угорська сторона буде сприяти цим консультаціям для того, щоб вони були результативними», – розповів Клімкін.

За словами міністра, після консультацій відбудеться ще одна – підсумкова – зустріч урядовців двох країн, яка має закріпити й формалізувати домовленості.

«Можливо [зустріч буде] в Києві, можливо, у Будапешті, але, скоріше за все… Усім подобається Берегове (на Закарпатті – ред.). [Там зберуться] два міністри закордонних справ, два міністри освіти і представники угорської громади», – пояснив Клімкін.

Очільник МЗС України зазначив, що Київ та Будапешт під час цієї зустрічі хочуть знайти спільне рішення, яке задовольнило б обидві сторони, але воно обов‘язково включатиме пункт про вивчення етнічними угорцями української мови.

«Рішення полягає в тому, щоб прибрати дискримінацію – щоб вони володіли українською мовою, щоб викладання мови було покращене, щоб вони розуміли, в якій країні вони живуть. Але таким чином, щоб одночасно допомогти повністю зберегти їх самобутність», – сказав міністр.

За словами Клімкіна, така підсумкова зустріч відбудеться у червні – у середині чи наприкінці місяця, але не пізніше.

Восени минулого року набрав чинності новий український закон про освіту. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала загострення у відносинах між Україною та Угорщиною.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Україна засуджує визнання Сирією суверенітету Абхазії та Південної Осетії – Клімкін

Україна засуджує визнання режимом Башара Асада суверенітету Абхазії та Південної Осетії, написав у Twitter міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ми залишаємося вірними підтримці суверенітету та територіальної цілісності Грузії та незмінно стоїмо пліч-о-пліч з нашими грузинськими друзями. Зграя союзників Росії всім давно відома», – заявив він.

29 травня міністр закордонних справ Грузії Міхеїл Джанелідзе написав на своїй сторінці у Twitter, що «визнання незалежності історичних регіонів Грузії маніпульованим Росією режимом Асада у Сирії є ще одним грубим порушенням міжнародного права з боку Асада і має бути засуджене міжнародною спільнотою».

Цього ж дня МЗС Грузії заявив, що розпочав процедуру розриву відносин із офіційним Дамаском.

Раніше фактична влада сепаратистських регіонів Грузії ­– Абхазії і Південної Осетії повідомила, що Сирія погодилася визнати «незалежність» цих регіонів. Згідно з повідомленнями, в Сухумі і Цхінвалі з’являться посольства Сирії, а в Дамаску будуть відкриті абхазьке й південноосетинське представництва.

У 2008 році незалежність Абхазії і Південної Осетії визнала Росія. Це сталося після короткої війни між Росією і Грузією в серпні того ж року. Тбілісі і країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії. Крім Росії, рішення Сухумі і Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру.

Минулого тижня держсекретар США Майк Помпео заявив, що у Вашингтоні вважають окуповані Росією грузинські території – Абхазію і Південну Осетію невід’ємною частиною Грузії, і продовжать надавати підтримку Тбілісі. Помпео закликав Москву вивести війська з Абхазії і Південної Осетії.