РНБО: Данілов перебуває в Ірані через проблеми з розслідуванням збиття українського літака

РНБО: Данілов перебуває в Ірані через проблеми з розслідуванням збиття українського літака

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов перебуває з робочим візитом в Ірані «для обговорення проблемних питань розслідування катастрофи українського літака», повідомили в РНБО.

Візит відбувається на запрошення секретаря Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані, він почався 15 лютого і завершиться 17 лютого, мовиться в повідомленні.

У перебігу візиту, повідомили в РНБО, Данілов вшанував пам’ять українців, які загинули 8 січня в літаку «Міжнародних авіаліній України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва, що його збили невдовзі після злету іранські військові, як стверджується, помилково.

Він, зокрема, разом із послом України Ірані Сергієм Бурдиляком поклали квіти на місці трагедії українського літака (це село Халаджабад, що приблизно за 30 кілометрів на південний захід від центру Тегерану і за 15 кілометрів на північ від тегеранського аеропорту імені імама Хомейні, з якого злітав літак).

«Також в пам’ять за загиблими було поставлено 11 свічок у Ванкському соборі Святого Всеспасителя (храм Вірменської апостольської церкви)», – мовиться в повідомленні. Цей храм стоїть у місті Ісфагані, що приблизно за 400 кілометрів на південь від Тегерану; Вірменська апостольська церква є однією з давніх християнських церков, що відокремилися від решти християнської спільноти в 6-му столітті.

Інших подробиць візиту не повідомлено.

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

About the author

VidPolit author

коментарі: